Składniki:
ziemniaki: 3
cebula: 1
marchew:1
pietruszki:2
seler: pół
szczypiorek: pęczek
natka pietruszki: 1
masło: 2 łyżki
śmietana (12%): 5 łyżek
Sól: do smaku
pieprz: do smaku
grzanki lub groszek ptysiowy: opakowanie
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Zupy
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Wszystkie warzywa myjemy. Ziemniaki, marchew, pietruszki, cebulę oraz seler obieramy i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki i szczypiorek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i wrzucamy posiekaną cebulę. Kiedy będzie już zeszklona, dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszki, seler i ziemniaki. Wszystko smażymy kilka minut. Kiedy warzywa będą miękkie, przekładamy je do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy zupę na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. następnie należy ją ostudzić, dodać soli i pieprzu oraz zmiksować blenderem. Kiedy wszystkie warzywa będą już zmiażdżone, a zupa nabierze bardzo gęstej konsystencji, dodajemy do niej śmietanę i ponownie gotujemy. powinno to trwać ok. 5 minut. Na koniec gotowy krem wlewamy do miseczek, dodajemy grzanki bądź groszek ptysiowy i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem oraz natką pietruszki.
Wszystkie przepisy