Składniki:
mięso mielone: 500 g
cebula: 3
czosnek: 4 ząbki
papryka czerwona: 1
kukurydza: puszka
biała fasola: puszka
czerwona fasola: puszka
pomidory bez skórek: puszka
sól
pieprz
papryka chili
papryka słodka
bazylia
oregano
oliwa z oliwek: łyżka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Zupy
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Warzywa z puszek wrzucamy do garnka wraz z wodą, w której się znajdują. Dolewamy wody, aby warzywa swobodnie pływały. Dodajemy nieco soli i pieprzu i stawiamy na małym ogniu. W tym czasie mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, papryką chili, papryką słodką, bazylią i oregano. Dokładnie je mieszamy. Zostawiamy na kilka minut. Paprykę, cebulę myjemy i kroimy w kostkę. Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek. Kiedy będzie już wystarczająco gorąca, kładziemy na nią przyprawione mięso mielone i smażymy na małym ogniu do nabrania brązowego koloru. Następnie dodajemy do niego pokrojoną cebulę i paprykę. Całość smażymy do momentu uzyskania miękkości przez warzywa. Po usmażeniu zawartość patelni dodajemy do gotującej się w garnku zupy. Wyciskamy ząbki czosnku i również wrzucamy je do garnka. Całość doprawiamy solą, pieprzem, chili, papryką słodką, bazylią i oregano. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta należy dolać do niej wody. Gotujemy ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Wszystkie przepisy