Składniki:
zklanka miodu (najlepiej spadziowy)
2 szklanki ketchupu ostrego
2 szklanki oliwy
przyprawa do wieprzowiny cała
majeranek
czosnek

2 kg żeberek

1 kg ziemniaków
suszona pietruszka
czosnek
sól,
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania mięsne
Porcje: dla 4 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 60 zł
 

Sposób przyrządzania

żeberka myjemy, tniemy na kawałeczki mieszamy dokładnie miód ketchup oliwę przyprawy zanurzamy żeberka w marynacie na noc żeberka wraz z marynata przekładamy do rekawa do pieczenia(koniecznie) jesli nie mamy to do glinianej gesiarki uprzednio zamoczonej w wodzie (tego typu gesiarki sa drogie ale cudowne, gdyz zamoczone w wodzie nie pozwalaja przygotowywanym potrawom wyschnąc podczas pieczenia) pieczemy 1 godzine w temp 180C w tym czasie obieramy płucZemy i przekrawamy ziemiaczki na połówki przyprawy mieszamy w miseczce połówki ziemniaka nacieramy przyprawami , składamy i zawijamy w aluminiową folię, po godzinie wkladamy je do piekarnika obok pieczących sie żeberek, rozcinamy rekaw zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze pół godziny w temp 150 C podajemy z kapustką zasmażana, bądz kwaskowata surówką.
Wszystkie przepisy