Składniki:
marchewka
pietruszka
seler
pol szklanki smietany
2 glowy karpia
2 lyzki masla
lyzka maki
lisc laurowy
lyzeczka skorki z cytryny
2 zoltka
szczypta galki muszkatalowej
sol
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Warzywa pokroic i gotowac 20 minut.Glowy karpi oczyscic,umyc,wlozyc do wywaru,dodac przyprawy i gotowac na malym ogniu.Wywar przecedzic.Z lbow wykroic mieso,drobno posiekac i wlozyc do zupy. Z masla i maki ugniesc kulki,dodac do zupy i gotowac 2 minuty. Śmietanę roztrzepać z żółtkami i polaczyc z zupa. Przyprawic skorka z cytryny, galka muszkatalowa i pieprzem.
Wszystkie przepisy