Składniki:
Składniki: 1. 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw (różne mięsa: wieprzowe żeberka
indyk kość z odźca
udko z kurczaka
warzywapodstawowe marchew
seler
pietruszka
cebula
lisek laurowy
ziele angielskie
kostka rosołwa)
2. 1 l żuru (kupionego)
3. 50 dag surowej białej kiełbasy
4. 4 jajka na twardo

5. 0,5 szklanki gęstej śmietany (dobrej)
6. 1 łyżka startego chrzanu

7. 1 cebula
8. 4 ząbki czosnku

9.3 liście laurowe

10.1,5 łyżki majeranku

11. 10 ziarenek czarnego pieprzu

do smaku odrobina vegety
pieprz

Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Przygotowanie: 1. Białą kiełbasę zalej gorącym wywarem z mięsa i warzyw, dodać cebulę opaloną nad palnikiem lub na patelni bez tłuszczu, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotuj 30-40 min. 2. Wyjmij cebulę, wlej zakwas i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15-20 min. 3. Wyjmij kiełbasę, przecedź całą zupę, aby była klarowna. 4. Dodaj chrzan, rozgnieciony czosnek, śmietanę i majeranek. 5. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 6. Kiełbasę pokrój w plasterki, dodaj do żurku. Żur podajemy z połówkami jajek ugotowanych na twardo 30 minut wcześniej. POLECAM! SMACZNEGO
Wszystkie przepisy