Składniki:
marynata:5 łyżek oliwy
sok z 1 cytryny
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
sól i pieprz do smaku. oraz:1 kg żeberek jagnięcych
oliwa do smarowania
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 150 zł
 

Sposób przyrządzania

w misce mieszam 5 łyżek oliwy,świeżo wyciśnięty sok z cytryny,drobniutko posiekane ząbki czosnku oraz oregano.przyprawiam do smaku solą i pieprzem.do marynaty wkładam umyte i osuszone mięso,naczynie przykrywam folią aluminiową i wstawiam na dwie godziny do lodówki.w tym czasie kilkakrotnie odwracam mięso w marynacie.rozgrzewam grill,układam na nim osączone z marynaty żeberka.piekę,aż staną się złocistobrązowe.w trakcie pieczenia co jakiś czas odwracam mięso.do upieczonego misa podaję białe pieczywo i czerwone wino.
Wszystkie przepisy