Składniki:
Na zakwaszenie żurku / można także użyć gotowego zakwasu/: 3/4 szklanki mąki żytniej
2-3 ząbki czosnku
2 szklanki ciepłej przegotowanej wody
1 gruba kromka razowca. Na zupę: włoszczyzna bez kapusty
10-15 dag chudego wędzonego boczku
1 cebula
3-4 ziarna ziela angielskiego
3-4 ziarna pieprzu
maleńki okruch listka laurowego
6 szklanek wody
3 łyżki kwaśnej śmietany
ew.1 łyżka mąki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Przygotować zakwas: Mąkę zalać w słoju wodą, dodać czosnek, na wierzchu położyć kromkę razowca. Obwiązać słój czystym płótnem i odstawić na tydzień w ciepłym miejscu. Ugotować wywar z boczku i włoszczyzny z cebulą oraz przyprawami. Wyjęty z wywaru boczek ostudzić. Wywar połączyć z przecedzonym przez durszlak żurem, zagotować, dodać śmietanę, jeśli trzeba wymieszaną z mąką. Pokrojony na drobne kawałki boczek wrzucić do zupy. Można dodać do niej świąteczne jajka na twardo pokrojone w ćwiartki lub posiekane, nieco kiełbasy lub pieczonych mięs. Można też żur podawać z ziemniakami lub po prostu bez żadnych dodatków, jako zdrową, orzeźwiającą zupę. Smacznego!
Wszystkie przepisy