Składniki:
60g suszonych grzybów
1,5l wody
włoszczyzna
ziarenka pieprzu
sól
100 g maki
sok z cytryny
1 jajko
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: -
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Namoczyc grzyby w wodzie i gotowac do momentu az będa miekkie,włoszczyznę oczyscic i umyc,dodac do wywaru z grzybami,nastepnie dodac ziarna pieprzu,posolic.Gotowac 30 min. Z maki 2 łyzek wody,jajka i szczypty soli wyrobic twarde ciasto. Rozwałkowac ja pozostawic do przeschniecia.Pokroic i rozrzucic na stolnicy. Zupe przecedzic,przyprawic solą i sokiem z cytryny,grzyby pokroic w paseczki wrzucic do zupy.Łazanki wrzucic na posolony wrzatek i gotowac az wypłyną.Na koncu odcedzic i zalac zupą.
Wszystkie przepisy