Składniki:
suszone grzyby: 60 dag
woda: 1,5 litra
włoszczyzna
ziarenka pieprzu
sol
maka: 100 gram
sok z cytryny
jajko: 1.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: do 90 minut
Trudności: -
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Namoczone grzyby gotować do momentu aż będą miękkie, włoszczyznę oczyścić i umyć, dodać do wywaru z grzybami, następnie dodać kilka ziarenek pieprzu, posolić i gotować 30 minut.Z maki 2 łyżek wody, jajka i szczypty soli wyrobić twarde ciasto rozwałkować je, pozostawić do przeschnięcia. Pokroić w paseczki i rozrzucić na stolnicy. Zupę przecedzić, przyprawić sola i sokiem z cytryny, grzyby pokroić w paseczki wrzucić do zupy. Łazanki wrzucić na posolony wrzątek i gotować aż wypłyną. Na końcu odcedzić i zalać zupą.
Wszystkie przepisy