Składniki:
duże pomidory: 4
mniejsza czerwona papryka: 1
pieczarki: 5
por: 1
cebula: 1
ząbki czosnku: 2-3
koncentrat pomidorowy: 1 łyżka stołowa
olej: 1 łyżka
przyprawy: sól
pieprz
bazylia
oregano
kostka bulionowa
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Zupy
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Pomidory i paprykę kroimy w drobną kostkę a cebulę i por w piórka. Pieczarki i czosnek siekamy w plasterki a następnie z cebulą i porem wrzucamy na rozgrzany olej. Wszystko dusimy pod przykryciem na delikatnym ogniu ok. 7-8 minut. W międzyczasie możemy zająć się tworzeniem bulionu z kostki rosołowej. Kiedy warzywny wywar na patelni będzie już gotowy wlewamy do niego 0,5 litra bulionu i dodajemy pokrojone pomidory i paprykę. Wszystko to gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 25 min. Po ugotowaniu zupę przyprawiamy oraz miksujemy lub blendujemy. Doprawiamy do smaku. Pamiętajmy, że krem pomidorowo – paprykowy powinien zawierać w sobie dużo przypraw. Na koniec zupę należy zabielić nieco śmietaną kremówką lub jogurtem naturalnym. Nieodłącznym elementem potrawy powinny być także grzanki albo ptysiowe kuleczki. Całość można posypać startym żółtym serem.
Wszystkie przepisy