Składniki:
marchewka: 4 sztuki
ziemniaki: 4 sztuki
brukselka: 1/2 kg
papryka czerwona: 2 sztuki
por: 2 sztuki
20 dag żółtego sera
słodka śmietana 250 ml
jajka: 2 sztuki
przyprawy sól
pieprz
zioła prowansalskie
kostka rosołowa
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Wegetariańskie
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Warzywa dokładnie umyć. Marchewki i ziemniaki obrać ze skórki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, można ją sparzyć i obrać ze skórki przed krojeniem. Warzywa pokroić w słupki lub dość dużą kostkę, por pokroić w talarki. Zagotować wodę z dodatkiem kostki rosołowej. Do wrzątku wrzucić ziemniaki, marchewkę i brukselkę, gotować 3 minuty, a następnie dodać por i paprykę, kontynuując gotowanie przez kolejne 3 minuty. Warzywa odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Wywar można wykorzystać do zupy. Słodką śmietanę wymieszać z jajkami, dodać po łyżeczce ziół prowansalskich, pieprzu i soli. Przygotowanym sosem polać warzywa. Żółty ser zetrzeć na tarce i ułożyć na polanych warzywach. Zapiekać 45 minut w temperaturze 160 stopni przy użyciu termoobiegu lub w temperaturze 180 stopni Celsjusza w piekarniku bez termoobiegu.
Wszystkie przepisy