Składniki:
1 szklanka białej oranżady,1 szklanka oliwy,2,5 szklanki mąki + 2 łyżki,1 szklanka cukru,5 jajek,2 łyżki kakao,2 łyżeczki proszku do pieczenia (z czubkiem),1 cukier waniliowy
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania mięsne
Porcje: dla 7 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Jajka utrzeć z cukrem (zrobić kogiel mogiel), potem dodawać na przemian mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia), oranżadę i oliwę - około 3-4 zmiany. Po wymieszaniu podzielić masę na dwie równe części - do jednej części dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Masy wlewać na przemian (po około 3 łyżki) do tortownicy wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej bułką tartą. Piec około 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni C.
Wszystkie przepisy