Składniki:
1 duży pstrąg
garść miagdałów
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Rybkę obrać, oczyścić ale głowę zostawić, dokładnie umyć i osuszyć, lekko posolić. Migdały przelać wrzątkiem i obrać ze skórek. Umytą i osuszoną natkę pietruszki, oliwę, czosnek, migdały,dużą szczyptę soli i nieco mniejszą pieprzu zmiksować na gładki sos. Dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Sosem nasmarować wnętrze pstrąga oraz jedną stronę. Piec w natłuszczonej formie w temperaturze 180 stopni ok. 25 minut. Gdy jedna strona jest zrumieniona, delikatnie przełożyć rybę na drugą, a wierzchnią posmarować resztą sosu.
Wszystkie przepisy