Składniki:
makaron wstążki: opakowanie
średnia cebula: 1
surowy lub wędzony boczek: 1 kg
ciemny sos pieczeniowy: 1
sól: szczypta
pieprz: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Makaron świderki ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, zahartować pod strumieniem zimnej wody. Sos pieczeniowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Aby był smaczniejszy można dodać do niego dwie łyżki suszonych grzybów – całych lub startych na proszek za pomocą blendera. Cebulę obierać i pokroić na drobną kosteczkę. Chudy boczek pokroić na kosteczkę i wytopić na patelni, następnie wsypać pokrojoną cebulkę i przesmażyć wszystko razem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pamiętać należy, że boczek wędzony może być bardziej słony niż surowy, więc należy dostosować ilość dodanej soli. Makaron wyłożyć na talerze, nałożyć na niego boczek i polać sosem pieczeniowym. W tym daniu na talerzu świetnie prezentuje się makaron kolorowy – szpinakowy lub pomidorowy. Do makaronu z boczkiem idealnie pasuje lekka surówka z młodej kapusty i marchewki.
Wszystkie przepisy