Składniki:
1 kg mrożonych frytek 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki posiekanego czosnku 1 łyżka posiekanego rozmarynu lub suszonego sól
pieprz RYBA 5 szt dzwonka z pstrąga

10 plastrow wędzonego boczku

biała cebula
20 dkg pieczarek

vegeta
pieprz SALATKA 6 średnich pomidorów
5 ząbków czosnku
pół pęczka natki pietruszki
sól
oliwa z oliwek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Rozmaryn i czosnek wymieszać z oliwą. W misce wymieszać frytki z przygotowanym sosem. Przyprawione frytki podzielić na porcje, każdą zapakować w duży kawałek folii aluminiowej. Piec przez 15 minut na dobrze rozgrzanym grillu kilkakrotnie odwracając przygotowane pakiety. Gdyby pakiety podczas pieczenia pęcznialy należy nakłuć je czubkiem noża. RYBA Pstrąga natrzeć vegetą, odłożyć na ok 3 godz. Pieczarki dusić z cebulką, posolić i posypać pieprzem. Na alufolię położyć plastry boczku, warstwę pieczarek z cebulą, na to pstrąga. Całość obłożyć resztą pieczarek z cebulą. Folię zawinąć, piec na grillu około 20-25 minut SAŁATKA: Pomidory kroic na pół. Natkę pietruszki i czosnek posiekać, wymieszać razem i posolić. Pomidory skropić kilkoma kroplami oliwy, nalozyć mieszankę czosnku i natki. Opiekać na aluminiowych tackach około 15-20 minut, do momentu aż czosnek zmięknie.
Wszystkie przepisy