Składniki:
filet z kurczaka: 4 sztuki
maślanka: 1 litr
suszone morele: 50 dag
masło: 1 kostka
przyprawy: sól
przyprawa do kurczaka
wykałaczki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania mięsne
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Filet z kurczaka umyć, osuszyć i zalać maślanką. Pozostawić na dwie, trzy godziny w lodówce. Następnie wyjąć je z maślanki, odsączyć i pokroić w dwucentymetrowe paski. Każdy pasek wkładać do woreczka śniadaniowego i lekko rozbić tłuczkiem. Następnie paski przyprawić solą i przyprawą do kurczaka i pozostawić na chwilę, aby przyprawa się rozpuściła. Suszone morele sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Większe sztuki przekroić na połowę. Kłaść morele na paseczkach kurczaka i owijać mięsem suszony owoc. Całość spiąć za pomocą wykałaczki. W rondlu rozgrzać masło. Na rozgrzane masło układać zawijaski i piec, aż się zrumienią. Układać w naczyniu żaroodpornym, aby pozostały ciepłe. Podawać z świeżymi ziemniaczkami i surówką z młodej kapusty. Zamiast moreli do zawijasków z kurczaka można użyć także suszonych śliwek. Idealnie pasuje wtedy do nich sos z suszonymi śliwkami.
Wszystkie przepisy