Składniki:
200 g ryżu
1 i 3/4 szklanki mleka
3 żółtka
2/3 szklanki cukru
2 łyżki masła
300 g śliwek
1/2 łyżeczki cynamonu
opakowanie cukru waniliowego
masło do formy
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Ryż opłukać, przelać wrzątkiem. Zalać mlekiem. Gotować na wolnym ogniu, aż ryżwchłonie mleko. Żółtka utrzeć z cukrem. Wymieszać z lekko przestudzonym ryżem i masłem. Śliwki opłukać, wysuszyć. Każdą przekroić na pół i wydrylować. Ryż rozłożyć wposmarowanej masłem formie żaroodpornej. Na wierzchu (miąższem do góry) ułożyć śliwki. Oprószyć cynamonem i cukrem waniliowym. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Zapiekankę podawać na ciepło lub zimno (np. z lodami)
Wszystkie przepisy