Składniki:
4 duże ziemniaki
200 g łososia z puszki lub ugotowanego
1/2 filiżanki śmietany 36%
1/4 filiżanki sera Cheddar pokrojonego w drobniutką kostkę
po 1 łyżce posiekanych szalotek

natki pietruszki i soku z limonki
1/2 łyżeczki sosu chili
gruba sól morska
świeżo zmielony biały pieprz
mielona papryka
1/3 filiżanki parmezanu startego na tarce

oregano
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: -
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Ziemniaki myjemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy do miękkości przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. W tym czasie łososia odsączamy, usuwamy skórę i ości (jeśli są), mięso rozdrabniamy, łączymy ze śmietaną, pokrojonym serem, szalotkami, natką pietruszki, sokiem z limonki i sosem chili. Doprawiamy do smaku przyprawami. Z każdego ziemniaka ścinamy z góry plaster grubości ok. 1 cm. Wybieramy środek zostawiając jedynie warstwę o grubości ok. 6 mm przy skórce. Wybrany miąższ mieszamy z pastą łososiową, wszystko dokładnie mieszamy i napełniamy wydrążone ziemniaki. Posypujemy startym parmezanem i oregano i zapiekamy na grillu aż wierzch będzie chrupki.
Wszystkie przepisy