Składniki:
długie bakłażany
250 g sera mozarella
2 małe pomidory
16 liści bazylii
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
na sos: 4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka pasta z suszonych pomidorów (lub kilka plasterków drobno posiekanych
suszonych pomidorów)
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Bakłażany pokrajać wzdłuż na cienkie plastry grubości około 5 mm. W sumie ma być 16 plastrów, nie licząc pierwszego i ostatniego ze skórką. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i prze około 2 min gotować w niej plastry bakłażanów aż zmiękną. Plastry dokładnie osączyć. Ser mozarella pokroić na 8 plastrów, a pomidory na połówki. 2 plastry bakłażana ułożyć na krzyż jeden na drugim w żaroodpornym naczyniu. Po środku położyć połówkę pomidora, liść bazylii, plasterek mozarelli i następny liść bazylii. Posolić i popieprzyć. Zwinąć końce plastrów bakłażana i złożyć je tak, by utworzyły paczuszkę. Tak samo przygotować pozostałe siedem porcji. Tak przygotowane zawijańce chłodzić przez około 20 minut. W tym czasie przygotować dressing, mieszając oliwę, ocet, pastę z pomidorów i sok z cytryny i doprawiając na końcu do smaku. Rozgrzać grill. Na bakłażanowe zawiniątka nanieść pędzlem oliwę z oliwek i piec około 7-10 minut z każdej strony. Podawać na gorąco z dodatkiem przygotowanego wcześniej dressingu, posypane bazylią.
Wszystkie przepisy