Składniki:

0,5 kg truskawki
listki mięty
wg. uznania - ciemne bezy (mogą być z bakaliami)
1 duża śmietanka 30%
mikser
nóż
deska
naczynko
duży półmisek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Odszypułkowane i umyte truskaweczki kroję na ćwiarteczki i połóweczki. Następnie układam je na półmisku (tworzą dolną warstwę deserku) Następnie w misce ubijam śmietankę 30% koniecznie musi być schłodzona przed ubijaniem wtedy jest smaczniejsza W naczynku (zupełnie dowolnym) rozkruszamy pachnące i słodziutkie bezy na dość drobną kruszonkę. Bezy mieszamy z ubitą śmietanką (lekko aby śmietanka nie opadła) Zrobioną słodką kremową masę wykładamy prosto na pokrojone truskawki. Całość ozdabiamy świeżo urwanymi listkami mięty I gotowe Przed podaniem można wstawić na chwilkę do lodówki
Wszystkie przepisy