Składniki:
makaron tagliatelle (szerokie wstążki): 500 dag
borowiki: 25 dag
cebula: 1 sztuka
czosnek: 1 ząbek
pomidor: 1 sztuka
białe wino: 1/2 szklanki
masło: 2 łyżki
natka: 1/2 pęczka
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać, osączyć. Pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pomidor umyć, pokroić w małą kostkę. Masło stopić na patelni, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić mieszając. Dodać grzyby, dusić na małym ogniu 10 minut. Wlać wino, oprószyć solą i pieprzem, dusić jeszcze kilka minut. Patelnię zdjąć z ognia, wrzucić pokrojony pomidor, wszystko dokładnie wymieszać. Natkę opłukać, posiekać. Makaron wymieszać z sosem grzybowym, posypać natką.
Wszystkie przepisy