Składniki:
Składniki na 5 porcji: 5 płatów wędzonego łososia
2 jajka
mały kawałek żółtego sera
majonez
żelatyna
kostka rosołowa
papryka kolorowa
szczypior
przyprawy wg gustu
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Potrawa ze szlachetnej, niezwykle ostatnimi czasy popularnej ryby. Jest ona ceniona za walory smakowe, ale także za koloryt, którym zdobi nasz stół i korzystny wpływ na nasze zdrowie. Łatwa w przygotowaniu kompozycja ekskluzywnej ryby z tradycyjnym farszem jajecznym w jeszcze bardziej tradycyjnej galarecie. Jednym słowem wspaniałe danie na każdą imprezę! Jajka ugotować na twardo, obrać, a następnie pokroić w kostkę (ale nie za drobno) Do pokrojonych jajek dodać jeden z płatów łososia pokrojonego w drobną kostkę Całość połączyć z majonezem, dodać szczypiorek i przyprawić do smaku Ser zetrzeć na drobnej tarce. Na rozłożony płat łososia ułożyć najpierw starty ser, a na niego mieszankę jajeczną Całość zawinąć w roladki i ułożyć na półmisku (musi być dość głęboki) i obsypać pokrojoną w kostkę, kolorową papryką Przyozdobić wg uznania np. koperkiem i lionką. Przygotować wywar z rosołku drobiowego „Winiary” dodając do niego zalecaną na opakowaniu ilość żelatyny spożywczej i odstawić do wystygnięcia Przecedzić wywar przez sitko Kiedy rosołek zaczyna tężeć zalać nasze roladki tak, aby nie były całe w galarecie, ale żeby galareta pozostała także na wystających częściach zrazików (co zapobiegnie zasychaniu mięsa ryby). UWAGI: „Zrazy łososiowe w galarecie” to jeden z przebojów mojego stołu. Kuszą wyglądem i zachwycają smakiem. Łączą tradycyjne faszerowane jaja z nowoczesną forma podawania serów i ryb. Bardzo polecam jako zimną przystawkę.
Wszystkie przepisy