Składniki:
peczek botwinki
pęczek szczypiorku
pietruszka
koperek
3-4 jajka ugotowane na twardo
duży jeden ogórek świeży
jedna cytryna
litr maślanki i duży jogurt naturalny
sól i pieprz do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Najpierw botwinkę należy pokroić tak jak szczypiorek, ale nie za drobno, wygotować dobrze aż puści soku sporo, najlepsza jest właśnie taka świeżuchna botwinka. Do garnka, albo do wazy wlewamy taką botwinkę, troszkę trzeba odczekać aż ostygnie. Następnie kroimy szczypiorek, pietruszkę, koperek i dorzucamy do botwinki. Dobrze mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko ładnie puści soczek. Dolewamy maślankę i jogurt naturalny. Maślanka pysznie pasuje, a jogurt naturalny trochę zagęszcza. Kroimy w kostkę ogórek i jajka - dorzucamy. Na sam koniec wlewamy soku z jednej cytryny (super poprawia smak, naprawdę!!) I gotowe!! Najlepiej smakuje podawany ze świeżymi ugotowanymi ziemniaczkami, posypanymi koperkiem, podawane na osobnym talerzyku, jak na zdjęciu. Smacznego!!!))
Wszystkie przepisy