Składniki:
szaszłyki: 10 plastrów wędzonego boczku 5 średniej wielkości ziemniaków papryka czerwona: jedna sztuka papryka żółta: jedna sztuka cebula jedna średniej wielkości 8 pomidorków koktajlowych mozarella w kuklach: jedno male opakowani 4 łyżki oliwy przyprawa do grila: jedno opakowanie szczypta tymianku i bazylii
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ziemniaki w mundurkach gotujemy na pół twardo. Po ugotowaniu obieramy ze skórki i dzielimy na połówki. Obie papryki i cebule kroimi na kawalki średniej wielkości. Na wykałaczki do szaszłyków nabijamy kolejno: paprykę, pomidorka koktajlowego, cebulę, połówke ziemniaka owiniętą plasterkiem boczku (na kształt ruloniku), kulkę mozarelli i dalej paprykę, pomidorka itp Szaszłyki można wysmarowac polewą: 4 łyżki oliwy mieszamy z przyprawą do grila,tymiankiem, bazylią lub innymi ziolami. Proponuję grilować na tackach aluminiowych do zarumienienia boczku. Polecam pyszne
Wszystkie przepisy