Składniki:
1 duży brokuł
1 pęczek szparagów
Pół paczki penne
3 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 18%
3 łyżki natki pietruszki
2 łyżki parmezanu
sól i pieprz do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Brokuły gotujemy w osolonej wodzie. Szparagi obieramy z włókien (jeśli jest taka potrzeba) i smażymy na oliwie. Po ok. 5 – 7 minutach dodajemy rozgnieciony czosnek i jeszcze chwile podsmażamy. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i dodajemy śmietanę. Wrzucamy brokuły i ugotowany makaron i mieszamy wszystko. Na koniec dorzucamy natkę. Podgrzewamy jeszcze kilka minut. Po nałożeniu już na talerz posypujemy parmezanem. Baaardzo wiosenne danie
Wszystkie przepisy