Składniki:
10 dag mięsa z indyka
2 łyżki masła
2 średnie cebule
po 20 dag: marchwi
szparagów
kalarepki
kalafiora i świeżej zielonej fasolki
60 dag świeżego zielonego groszku
sól
trochę miodu
2 pęczki zielonej pietruszki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Zupy
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i podsmażyć na maśle. Zalać 1 l wody, dodać obraną cebulę i gotować 1 godz. Warzywa umyć, oczyścić, obrać i pokroić na małe kawałki. Wyłuskać groszek. Mięso wyjąć, wywar doprowadzić do wrzenia, wrzucić marchew, kalarepkę, szparagi i gotować przez dalszych 15 minut. Zupę zdjąć z ognia, doprawić solą oraz miodem i posypać posiekaną natką pietruszki. Uwaga. Jarzyny można zastąpić mrożonką.
Wszystkie przepisy