Składniki:
Składniki:10 jaj ugotowanych na twardo,5 dag żółtego sera,1 mała cebula
kilka gałązek natki pietruszki i szczypiorku
rzeżucha
5 łyżek masła
2 łyżki śmietany 18 %
1 łyżeczka musztardy
4 łyżki tartej bułki
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Jajka obrać, przekroić na połówki, wyjąć żółtka. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle.Żółtka pokruszyć, utrzeć z 2 łyżkami masła, śmietaną i musztardą, dodać żółty ser starty na drobnych oczkach, tartą bułkę, pokrojoną drobno natkę i szczypiorek oraz cebulę.Farszem napełnić połówki jajek.Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałym masłem, ułożyć w nim jajka, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać aż się zrumienią.Podawać posypane rzeżuchą, na ciepło lub zimno.
Wszystkie przepisy