Składniki:
młode ziemniaczki: pół kg
długie ogórki zielone: 2
jogurt grecki: 1
ząbki czosnku: 3
przyprawy: sól
pieprz
świeży koperek"
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Śniadania
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Czosnek obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę. Dodać do jogurtu greckiego, sos doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki, aby składniki się połączyły. Ziemniaki umyć dokładnie i oskrobać cieniutko. Jeśli jest taka możliwość, to pozostawić je w skórce. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Ogórki zielone umyć i pokroić w dość grubą kostkę. Można obrać je ze skórki, lecz nie jest to konieczne. Ostudzone ziemniaki pokroić w grubą kostkę. Nie powinny być one ciepłe, gdyż rozbabrzą się przy krojeniu i sałatka będzie dobra, lecz nieatrakcyjna. Pokrojone ogórki i ziemniaczki wymieszać delikatnie, polać sosem czosnkowym i posypać koperkiem. Sałatka jest idealna na śniadanie w gorący dzień. Można także do niej wykorzystać ziemniaki z obiadu, które nie zostały zjedzone. Dobrze smakuje także sos bez dodatku czosnku.
Wszystkie przepisy