Składniki:
8 sporej wielkości ziemniaków
boczku wędzonego20 dkg
1 duża cebula
odrobinka wegety
keczup
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Ziemniaki zalać wodą i pozostawićw niej okolo 20 minut,po czasie wyszorować skórkę szczoteczką ,przemyć i osuszyć całkowicie z wody. Następnie każdy ziemniak naciąć tak, aby spod ziemniaka pozostał nie naruszony, delikatnie pomiędzy szczelinki wkładać na przemian pasek boczku wędzonego,krążek cebuli, całość "posolić" wegetą, owinąć szczelnie w folię aluminiową.Na rozpalonym grillu zapiekać godzine do półtorej godziny (w zalezności od wielkości ziemniaka) ,co 15 minut obracać aby ziemniak równo się zapiekł i był miękki.Podawać z keczupem,sosem czosnkowym oraz koniecznie z zimnym piwkiem.smacznego inka21 Uwaga! PAMIĘTAJCIE,ŻE ZIEMNIAK UKŁADAMY NA FOLII OD STRONY MATOWEJ,NIE ODWROTNIE! w ten sposób otrzymacie mięciutki przysmak, strona błyszcząca utrzymuje długo ciepło,ale nie przyspiesza procesu pieczenia , a wręcz odwrotnie, dlatego zawsze smażąc na folii lub w folii trzeba zwracać uwagę,aby nasz produkt znajdował sie właśnie na części matowej folii.
Wszystkie przepisy