Składniki:
MASA MAKOWA: 2 szklanki maku niebieskiego
2 jajka
szklanka cukru
4 łyżki miodu
szklanka rodzynek
orzechów włoskich
skórki pomarańczowej (można również użyć gotowej masy makowej
dostępnej choćby w sieci sklepów Carrefour) CIASTO: 3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
5 żółtek
3 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

MASA MAKOWA: Składniki masy (o ile nie jest gotowa) zmiksować CIASTO: Ciasto zagnieść. 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki. Do ciasta można dodać 2 łyżki śmietany, dzięki czemu będzie się łatwiej wyrabiać. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną blachę. Na to położyć masę makową oraz ją wyrównać. Całość zalać pianą z białek. Nie zapomnieć o cieście w zamrażarce! - możemy je już wyciągnąć i przyozdobić nim górę, układając w pasy a całość posypując na przykład wiórkami kokosowymi. Piec około godziny. Palce lizać
Wszystkie przepisy