Składniki:
spód: 125g herbatników
75g miękkiego masła

masa serowa: 300g serka twarożkowego
60g cukru pudru

łyżeczka ekstraktu waniliowego

sok z połowy cytryny (można ponad 8 porcji)

250ml śmietany 36%

słoik (ok.300g) konfitury z czarnych wiśni;
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Herbatniki rozkruszyć z masłem na piaskową masę. Wyłożyć dno tortownicy - 21cm. Ugnieść. Ser, cukier, wanilię i sok z cytryny wymieszać na jednolitą masę. W osobnym naczyniu lekko ubić śmietanę. Połączyć z masą serową. Rozprowadzić równomiernie na spodzie herbatnikowym. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem rozłożyć równomiernie po wierzchu konfiturę wiśniową.
Wszystkie przepisy