Składniki:
600 g (około 4 opakowań) waniliowego serka homogenizowanego
2 op. galaretek agrestowych
350 g borówki amerykańskiej. Alternatywnie dla gotowych galaretek: 500 g agrestu
600 ml wody
2-3 łyżki cukru
5 łyżeczek żelatyny (dla wegetarian agar-agar)
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

1. 1 op. galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i po schłodzeniu (zanim zacznie tężeć) mieszamy z serkami homogenizowanymi. Po wymieszaniu dodajemy połowę borówek i odstawiamy mieszaninę do stężenia. 2. Rozpuszczamy drugie opakowanie galaretki również w 300 ml gorącej wody (zmniejszamy ilość wody od tej podanej na opakowaniu o 200 ml). 3. Kiedy mieszanina serka stężeje wysypujemy na wierzch resztę borówek i zalewamy zimną galaretką. Wstawiamy formę do zamrażalnika lodówki. Wówczas sernik powinien być gotowy maksymalnie w ciągu dwóch godzin. Można tradycyjnie schładzać w komorze lodówki ale wtedy cały proces wydłuży się prawie dwukrotnie. 4. Alternatywa dla gotowych galaretek. Z wody, cukru i agrestu gotujemy kompot. Przecedzamy i dodajemy żelatynę lub agar-agar (dostępny w sklepach ze zdrową żywnością). Potem postępujemy tak samo jak w przepisie głównym. Oczywiście zieleń takiej wersji nie będzie tak intensywna.
Wszystkie przepisy