Składniki:
Biszkopt:6 jajek
pół szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego. Poncz: sok z 1/2 cytryny
szklanka przegotowanej wody
Pozostałe składniki: 4 jabłka
szczypta cynamonu
1,5 szkl. śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
10-12g żelatyny
pół torebki wiórków kokosowych
kilka kropli olejku migdałowego. Dekoracja: 3 dorodne mrożone wiśnie lub maliny

pół tabliczki drobno startej gorzkiej czekolady
kilkanaście kolorowych groszków
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Upiec biszkopt w tortownicy o średnicy 21cm (180 stopni) Jabłka umyc, obrac, pokroic na kawałki i udusic w rondelku, podlewając 2-3 łyżkami wody, osłodzic, przyprawic cynamonem, wystudzic. Dobrze schłodzoną śmietanę ubic na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder i cukier waniliowy. Żelatynę namoczyc w 4 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, wstawic do gorącej wody. Gdy żelatyna się rozpuści, wymieszac ją ze śmietaną. Wystudzone ciasto przekroic na 2 placki. Z jednego wyciąc zajęcze uszy i muszkę. Ułożyc na dużej tacy mordkę zająca. Wszystkie kawałki ciasta nasączyc ponczem. Posmarowac najpierw jabłkami, a następnie śmietaną. Posypac wiórkami kokosowymi. Z owoców zrobic oczy i nosek, z utartej czekolady brwi, wąsy, pyszczek i pionowe paski na uszach. Muchę udekorowac groszkami. Uwaga: Jeśli masa z jabłek jest zbyt rzadka, można ją zagęścic żelatyną.
Wszystkie przepisy