Składniki:
SZASZŁYK: 3 szt kiełbasy śląskiej
2 łyżeczki sos sojowego
1 opakowanieboczku w plasterkach
5 małychcebul
przyprawa grill pikantny lub klasyczny. SAŁATKA: 1 średnia główka sałaty
1 średni ogóre
1 małapapryka czerwona
1 puszka mała kiełków fasoli mung
2 łyżki stołowe płaskie oleju sezamoweg
1 łyżka stołowa płaska oleju słonecznikowego
2 łyżki stołowe płaskie octu balsamicznego białego
1 łyżeczka płaska cukru
ulubione przyprawy w/g uznania.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

SZASZŁYK: Kiełbasę kroimy w plasterki o szer. ok. 1cm i marynujemy przez noc w marynacie (zobacz mój przepis na marynatę) lub jeśli nie mamy na to czasu skrapiamy pociętą kiełbasę sosem sojowym i posypujemy przyprawą grill. Plasterki boczku kroimy na pół, żeby uzyskać mniejsze kawałki, a cebulę w prążki. Nabijamy na "patyk" (długi lub kilka mniejszych) kolejno: plaster kiełbasy, półplasterek boczku złożony na pół, cebulę itd. aż skończą się składniki. Grillujemy SAŁATKA: Liście sałaty rwiemy na kawałki i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, ogórek pokrojony w ćwiartki, a następnie plasterki oraz 1/3 puszki kiełków fasoli mung (z powodzeniem możemy w zamian dodać świeżych kiełków np. rzodkiewki). Sos: w kubeczku mieszamy olej słonecznikowy i sezamowy (może być tylko słonecznikowy), ocet, przyprawy (bazylię...) i cukier, aż się rozpuści. Jeśli wysuszyliśmy sałatę to do sosu dodajemy 2 łyżki wody. Można użyć też gotowej mieszanki przypraw do sałatek wg przepisu na opakowaniu. Sos dokładnie mieszamy z warzywami. Odczekujemy 5 minut przed podaniem. Podajemy z zarumienionym na grilu chlebem.
Wszystkie przepisy