Składniki:
200 g makaronu penne Pełne Ziarno
100 g boczku wędzonego
3 -4 łyżki zielonego groszku z puszki
1 ząbek czosnku
100 ml śmietanki do sosów
150 ml bulionu warzywnego lub z indyka
3 łyżki grubo startego parmezanu
2 łyżeczki cienko startego parmezanu - do dekoracji
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Zaczynamy od wstawienia makaronu - będzie gotowy akurat, gdy skończymy sos. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z drobno posiekanym ząbkiem czosnku (polecam użyć patelnię teflonową). Gdy już się zarumieni wlewamy bulion i śmietankę. Przez chwilę gotujemy i dodajemy grubo starty parmezan. Gdy się rozpuści Wrzucamy groszek i delikatnie mieszając chwilę gotujemy. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem. Przed podaniem każdą porcję ozdabiamy drobno startym parmezanem.
Wszystkie przepisy