Składniki:

główka sałaty
średnie marchewki: 2
korzeń selera
jabłka: 2
orzechów włoskich: 10
łyżki miodu: 2
sok z ananasa: 70ml
sok z cytryny
sól
pieprz
natka pietruszki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Sałatę myjemy, osączamy i rwiemy na kawałki, przekładamy do głębokiej salaterki. Marchewki i selera ścieramy na tarce z dużymi otworami lub kroimy w słupki. Jabłka ze skórką dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Na liściach sałaty układamy marchew, selera, jabłka, doprawiamy i mieszamy. Robimy sos: miód, sok z cytryny i ananasa miksujemy. Polewamy warzywa i na około 30 minut wkładamy do lodówki. Dekorujemy orzechami i natką.
Wszystkie przepisy