Składniki:
3 kg ziemniaków
1 paczka wafli
4 jajka
1/4 kostki masła zwierzęcego
sól
bułka tarta
olej
opcjonalnie przyprawa do ziemniaków i koperek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy masło i przyprawę do ziemniaków, tłuczemy. Następnie bierzemy jeden płatek wafla wykładamy jedną część gorących ziemniaków (ważne!!!) na grubość około 1 cm i zwijamy po krótszym boku. Robimy tak z pozostałymi waflami i ziemniakami. Następnie rolady kroimy na plasterki grubości oloło 2 cm. Obtaczamy w jajku z koperkiem, a następnie w bułce tartej i smażymy na złoto z obu stron. Można je podawać do obiadu zamiast ziemniaków, z sosem i surówką, można w środek zawinąć oprócz ziemniaków np. parówkę. Można wymyślić naprawdę wiele opcji tej potrawy.
Wszystkie przepisy