Składniki:
makaron lasagne: 1 opakowanie
szpinak: 1 kg świeżego (lub dwa opakowania mrożonego)
masło: 6 łyżek
czosnek: 3 ząbki
mąka: 2 łyżki
mleko: 1 i pół szklanki
ser żółty: 30 dag
przyprawy: sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła. Czosnek obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać. Dodać na roztopione masło i przesmażyć. Świeży szpinak umyć, odsączyć z wody i pokroić, a następnie wrzucić na patelnię. Szpinak zamrożony można od razu wrzucać na patelnię. Smażyć na niewielkim ogniu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. W garnku roztopić pozostałe masło, dodać do niego mąkę i mieszać, aby nie powstały grudki. Następnie powoli wlać mleko, cały czas mieszając sos za pomocą trzepaczki. Pogotować chwilę, a następnie doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, a następnie wlać parę łyżek sosu beszamelowego i rozprowadzić go po dnie. Na sosie ułożyć nieugotowane płaty lasagne, wylać na nie kolejne parę łyżek sosu, następnie nałożyć 1/3 szpinaku i posypać 1/4 sera. Warstwy powtórzyć trzykrotnie. Ostatnią warstwą powinien być żółty ser, najlepiej w nieco większej ilości niż pomiędzy warstwami. Przygotowane danie odłożyć na 20 minut, a następnie zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.
Wszystkie przepisy