Składniki:
ryż: 25 dag ugotowanego ryżu
zielone ogórki: 2szt
dymka ze szczypiorkiem: pęczek
natka pietruszki
pęczek kolendry: 1/2
sok z cytryny: łyżka
oliwa: 3 łyżki
zioła prowansalskie: łyżka
sól i pieprz: po szczypcie
oliwki zielone: klika.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ogórki umyć, nie obierać, pokroić w półplasterki. Umytą dymkę pokroić wraz ze szczypiorkiem. Natkę i kolendrę opłukać. Kilka gałązek zostawić, resztę posiekać. Zimny ugotowany ryż wymieszać z ogórkami, dymką, kolendrą i natką. Sok z cytryny utrzeć z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i oliwą. Polać sałatkę, wymieszać, przybrać gałązkami zieleniny i oliwkami. Chłodzić ok. 30 minut.
Wszystkie przepisy