Składniki:
Szklanka kaszy manny
szklanka wody
2 szklanki mleka
3 łyżki miodu
3 łyżki cukru
łyżka masła
łyżka rodzynek
2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
łyżka tartej bułki
tłuszcz do foremki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Kaszę wsypać do rondelka z woda wymieszaną z mlekiem (szklanka), zagotować mieszając. Dodać pozostałe mleko i gotować przez 10 minut. Zdjąć z ognie, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem (3łyżki), połączyć z ostudzoną kaszą, wymieszać. Dodać opłukane rodzynki i skórkę pomarańczową. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką, włożyć kaszę, posmarować miodem. Potrawę zapiekać pod przykryciem w średnio nagrzanym piekarniku około 20 minut.
Wszystkie przepisy