Składniki:
4 plastry wołowiny bez kości
4 plastry boczku
cebula
musztarda
ogórek kiszony
mąka
olej
przyprawy: sól
pieprz
wegeta
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

plastry mięsa opłukać, rozbić tłuczkiem do mięsa. Na każdym rozłożyć plaster boczku, posmarować go musztardą, położyć ćwiartkę ogórka i pokrojoną w "piórka" cebulę. Zrazy zwinąć (można umocnić je nitką lub wykałaczką, aby się nie rozpadły podczas smażenia), obtoczyć w mące i zrumienić z każdej strony na silnie rozgrzanym tłuszczu. Zrazy podlać wodą, doprawić wegetą, ewentualnie można dodać maggi lub bulionu pieczeniowego. Dusić na słabym ogniu około 1-1,5 godziny. Podczas duszenia odwracać zrazy. Sos można zagęścić mąką. Podawać z ziemniakami lub pieczywem albo z kaszą. Smacznego!
Wszystkie przepisy