Składniki:
Biszkopt: 4 jajka
1 szklanka mąki
1 niepełna szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oliwy

Masa: 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
1,5 kostki masła

Wierzch ciasta: herbatniki
alkohol
suszone śliwki
suszone morele
orzechy
polewa czekoladowa,
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Żółtka utrzeć z cukrem na puch, nie przerywając ucierania dodawać po łyżce oliwę. Ubić pianę z białek, wyłożyć na żółtka, na pianę wysypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać i upiec biszkopt. Z mleka przygotować krem toffi (można to zrobić dzień wcześniej) - przepis na krem zamieściłam w zbiorze przepisów. Przypominam: aby otrzymać krem toffi należy puszkę z mlekiem włożyć do garnka (nie otwierać!!!), zalać wodą i gotować na małym ogniu ok.2 godzin. Należy pamiętać, aby puszka podczas gotowania cały czas była przykryta wodą. Po ostudzeniu otworzyć puszkę - w środku będzie pyszny karmel. Zmiksować masło, dodawać do niego karmel - do smaku. Powstałą masę wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt. Posiekać śliwki, morele i orzechy, pokropić je alkoholem i odstawić na 1/2 godziny. Potem rozłożyć bakalie równomiernie na karmelowej masie. Herbatniki zamoczyć w alkoholu, układać na bakaliach, po wierzchu polać polewą. Ciasto robi się naprawdę łatwo, a efekt jest rewelacyjny! Smacznego!
Wszystkie przepisy