Składniki:
2 jędrne pomidory
ser feta
kilka plasterków szynki lub polędwicy

sos: 3/4 szkl wody przegotowanej
1 łyżeczka cukru
ocet winny do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 zmiażdżone ząbki czosnku

dodatkowo: tyle
ile plasterków szynki
natka pietruszki do ozdoby
ilość składników można modyfikować
fetę można opcjonalnie zastąpić mozarellą
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Przygotować sos: Do ostudzonej wody dodać cukier, wymieszać, rozpuścić. Roztwór zakwasić octem (lub sokiem z cytryny) do smaku. Dodać zmiażdżony czosnek i zioła prowansalskie. Zamieszać, odstawić na 10 minut. Przystawka: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Fetę pokroić w plasterki. Na talerzu układać pomidory, na nie kłaść plastry fety i spięte wykałaczkami ruloniki wędliny. Przystawkę ozdobić natką pietruszki. Polać sosem kilka minut przed podaniem. Smakuje wyśmienicie.
Wszystkie przepisy