Składniki:
mąka:2.5 szkl

szczypta soli
cukier:2/3 szklanki
proszek do pieczenia:2 płaskie łyżeczki
skórka starta z jednej cytryny

mleko:1 i 1/4 szkl
świeża mięta

jajka-2 sztuki
masło-100 g
jogurt naturalny-3 łyżeczki

czekolada z miętowym nadzieniem
zielony barwnik:1 łyżeczka.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: -
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Gotujemy mleko-wrzucamy do niego gałązki mięty- przykrywamy ,zaparzamy ok. 5 minut.Miksujemy całość końcówką tnącą miksera.W jednej misce mieszamy suche składniki mąkę,sól,cukier,proszek,skórkę świeżo startą z cytryny.W drugiej misce mieszamy-miękkie masło,jajka,miętowe mleko i jogurt. Wlewamy "mokrą mieszaninę'' do "suchej'' Mieszamy łyżką niezbyt dokładnie -tylko do połączenia się składników.Nakładamy do natłuszczonej formy muffinkowej. Pieczemy w temp. 180 st. Jak babeczki się upieką otwieramy piekarnik-na każdej babeczce układamy po kostce czekolady nadziewanej. Czekamy aż czekoladki zmiękną tak aby dały się lekko rozsmarować. Wyjmujemy formę z babeczkami. Łyżeczką rozsmarowujemy czekoladki po wierzchu każdej babeczki. Odstawiamy do wystudzenia.
Wszystkie przepisy