Składniki:
kilogram ziemniaków
dwa pętka ulubionej kiełbasy (cienkiej) lub boczku wędzonego (około 30 dag)
10 pieczarek
2 papryki
30 dag brukselki
2 cebule
Sól
pieprz do smaku.
Na polewę: serek topiony
mała śmietana
dwie łyżki tartego żółtego sera.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania mięsne
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Pieczarki, cebulę kroimy i smażymy na patelni, dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki. Ziemniaki obieramy i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy.To samo robimy z brukselką. Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne natłuszczamy. Do naczynia wsypujemy ziemniaki (pokrojone w ćwiartki), na to cebulę z pieczarkami, polewamy sosem. Następnie brukselka i papryka. Na koniec sos. Przygotowanie sosu: podgrzewamy odrobinę śmietany, dodajemy serek topiony i ser żółty. Dobrze mieszamy. Posypujemy solą i przyprawami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20-25 minut. Gotowe! Pyszne na rodzinne spotkania przy grillu
Wszystkie przepisy