Składniki:
Na 4 osoby potrzebujemy: 300g makaronu pszennego świdry lub pióra
1 dużą cebulę
czosnek (najlepiej czerwony - jest większy i intensywniejszy)
1 paprykę
oliwę z oliwy
puszkę pomidorów całych bez skórki z sokiem (240g)
pieprz kolorowy w młynku
świeżą lub sproszkowaną bazylię
śmietanę lub mąkę pszenną do zagęszczenia (wg gustu)
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Przygotowujemy dużą, głęboką patelnię i drewnianą szpatułkę. Rozgrzewamy na niej dwie łyżki oliwy z oliwek i dodajemy odrobinę pieprzu. Na desce kroimy cebulę i czosnek w duże kawałki, paprykę w około 2 centymetrowe kwadraty. Kawałkiem cebuli sprawdzamy, czy oliwa jest dobrze rozgrzana, jeżeli tak, wrzucamy cebulę i mieszamy przez chwilę. Następnie dodajemy czosnek i paprykę, mieszamy przez około minutę, zmniejszamy stopniowo palnik lub gaz, dolewamy łyżkę oliwy i przykrywamy pokrywką co chwilę sprawdzając i mieszając. Podczas gdy warzywa się duszą, gotujemy wodę w czajniku, wlewamy do garnka, gotujemy, dorzucamy dwie kostki rosołowe drobiowe lub oliwne, dolewamy łyżkę oliwy i pieprz. Po zagotowaniu wrzucamy makaron pszenny i gotujemy w zależności od zaleceń na opakowaniu. Ponieważ cebula i czosnek rozgotowują się dość szybko, aby sprawdzić gotowość do dodania pomidorów sprawdzamy stan papryki. Powinna być miękka, rozgotowana. Jeżeli taka jest, otwieramy puszkę i wlewamy powoli najpierw sok, potem pomidory (w puszce jest ich od 3 do 4). "Rozdzióbujemy" drewnianą szpatułką pomidory i mieszamy tak, aby całość tworzyła zupę. Teraz przyszedł czas, by zagęścić nasz sos. Robimy to za pomocą małej łyżki śmietany lub mąki pszennej, którą mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i dodajemy cały czas mieszając sos. Na 1/3 szklanki wody potrzebujemy pół dużej łyżki mąki. Konsystencja powinna być jak kleik lub kaszka mleczna dla dzieci. Kiedy sos jest gęsty, makaron ugotowany, wykonujemy ostatnią czynność. Wkrajamy jeden świeży ząbek czosnku tuż nad patelnią, kroimy go w niedbałe kawałki. Mieszamy. Następnie dodajemy kilka listków świeżej bazylii, lub skruszamy kostkę. Wyłączamy gaz. Makaron podajemy oddzielnie, następnie nalewamy sos. Nie polecam dodawać makaronu na patelnię z sosem, ponieważ spęcznieje, a sosu nam ubędzie. Lepiej trzymać makaron pod przykrywką, nie wyschnie. W chwili podania może być zimny.
Wszystkie przepisy