Składniki:
1 szklanka ryżu
20 dag pieczarek
2 cebule
20 dag pomidorków koktajlowych
zioła prowansalskie
garść rukoli
oliwa
pieprz
sól
curry
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Wegetariańskie
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Ryż opłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka i zalać dwoma szklankami wody. Posolić i dodać pół łyżeczki curry. Dzięki temu ryż będzie miał śliczny żółty kolor i będzie smaczniejszy. Zamiast białego ryżu można użyć też ryżu brązowego, który jest zdrowszy. Ryż doprowadzić do wrzenia, gotować przez 10 minut, a następnie wyłączyć palnik, przykryć garnek i pozostawić, aż ryż wchłonie całą wodę. Cebule obrać ze skórki, posiekać na kosteczkę i zeszklić na łyżce oliwy. Pieczarki umyć, w razie potrzeby oczyścić, pokroić na plasterki i dodać do pokrojonej cebulki, podsmażyć. Pomidorki koktajlowe sparzyć i obrać ze skórki, dodać do cebulki i pieczarek. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Rukolę opłukać i osuszyć. Gorący ryż wyłożyć na talerze, na ryż nałożyć podsmażone warzywa. Udekorować listkami młodej rukoli.
Wszystkie przepisy