Składniki:
CIASTO: mąka - 150g.
masło - 100g.
cukier puder-1 lyzka
sól - szczypta
aromat maślany - 3 krople
żółtka - 2 szt. MASA: mleko - 1 szklanka
budyń biały -1\2
masło - 100g
cukier puder - 5 łyżek. PONATTO: dżem - 3 łyżki

masa marcepanowa - 50g. barwnik żółty i zielony itp. foremki lub wydmuszki małych jaj - 8 sztuk

folia aluminiową
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Mąkę, masło, cukier, sól, dokładnie siekamy. Dodajemy żółtka, aromat, szybko zagniatamy (chłodzimy). Małe wydmuszki, ostrymi nożyczkami przecinamy na pół wzdłuż wydmuszki. Każda połówkę obkładamy kawałkiem foli zawijając ja do środka skorupki (wygładzić). Ciasto wałkujemy na 4 mm, wykrawamy krążki, którymi obklejamy wypukłą część wydmuszki (dokładnie i delikatnie). Ciasteczka pieczemy na zloty kolor (piekarnik nagrzany). Gotujemy budyń. Masło, cukier miksujemy do białości dodając schłodzony budyń. Na dno ciasteczka kładziemy troszkę dżemu, następnie masę budyniową, dokładnie równamy nożem. Część marcepanu barwimy na żółto, cieniutko wałkujemy, kieliszkiem wykrawamy imitację żółtka i układamy je na masę budyniową. Z pozostałej masy marcepanowej zrobić maleńką dekorację, umieścić koło żółtka na białej masie.
Wszystkie przepisy