Składniki:
długi ogórek: ok.15-20 dag
rzodkiewka: 5 dużych główek
sałata masłowa: 1 duża główka
plasterki szynki drobiowej: 15 dag
szczypiorek: 1/2 pęczka
żółtko: jedno
płynny miód: 2 łyżki
musztarda: 1 łyżeczka
ocet winny: 1 łyżka
olej: 5 łyżek
sól i pieprz: troszeczkę
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Ogórek i rzodkiewkę umyć i osuszyć. Ogórek pokroić w cieniutkie plasterki, np. obierakiem do warzyw. Rzodkiewkę pociąć w słupki. Dokładnie umyć liście sałaty i osuszyć. Szynkę pokroić w romby. Opłukać szczypiorek i obsuszyć i drobno posiekać. Przygotować sos: żółtko utrzeć z miodem, musztardą oraz octem. Ucierając dolewać po trochę oleju. Na koniec sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Cztery salaterki koktajlowe wyłożyć listkami sałaty. Ogórki wymieszać z rzodkiewką i szynką i ułożyć na liściach sałaty. Porcje sałatki polać przygotowanym sosem musztardowo – miodowym. Posypać szczypiorkiem i podać gościom. Smacznie i zdrowo cieszmy się wiosną!
Wszystkie przepisy