Składniki:
1 kalafior - maly sredni duzy (jak kto lubi)
3-4 pomidory - duzo malych
malo sporych
1 ogorek zielony - swiezy (nie kiszony!!!)
1-2 cebule czerwone lub biale - duze lub male
wszystkie beda doskonale
pietruszka zielona - najelpiej swieza (ale moze tez byc mrozona)
sosik - ocet winny (choc niewinny)
oliwa z pestek winogron
sol i czosnek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

kalafiora podzielic na rozyczki i obgotowac, zeby byl polmiekki (lub czyli poltwardy - jak kto woli). pokoroic pomidory na osemki (jak ktos lubi bez skorki, to najpierw spazyc i zdjac skorke). pokroic obranego ogorka zielonego na...... plastry slupki czy cos tam jeszcze wedlug wlasnej woli i wyobrazni. cebule lub cebulki pokroic w drobna kostke (ze niby biale? najlepiej czerwone czerwone czerwone). warzywa wymieszac wszystkie razem z poszatkowana pietruszka. teraz sosik. jeden duzy zabek czosnku zgniesc(lub wiecej lub mniej jak kto lubi, jaki byl duzy kalafior lub inne okolicznosci zaistnialy). czosnek posolic, dolac ocet i oliwe (na zabek czosnku bedzie 3 lyzki oliwy i lyzka octu - zeby zbyt ostro nie bylo). sosik zamieszac zamieszac zamieszac. a potem zwarzywami wymieszac. saltke podawac schlodzona. pasuje do wszytkiego i zawsze i sama w sobie tez jest pyszna. to pole do wariacji na temat kalafiora na poltwardo-miekko. idealna do potraw z grilla
Wszystkie przepisy